Geloftedag (3)


Gisteren had ik geschreven over de Voortrekkers; die gingen vechten tegen de Zulu’s, het vorige artikel op dit Blog. Ze stichtten een paar mooie Boerenrepublieken; maar die zijn ook weer uit elkaar gevallen: he wat jammer! Het begint als een raket maar komt ook weer naar beneden als een raket, balen! Ondanks dat ze hun republiek nog wel op het Christendom hadden gebaseerd

Dit artikel gaat nu weer over de Voortrekkers; met hypothetische vraag: hebben ze het dan wel goed gedaan? Of had het strakker gemoeten?



Een eerste analyse

Hoe kan ik hier nu iets zinnigs over zeggen. Ik hou wel een beetje van mensen observeren; of de werkelijkheid observeren. Je zou dan misschien het volgende kunnen zeggen.

In de fysica hebben ze het over een wet op de entropie. Dat betekent dat alle natuurlijke systemen in elkaar vallen; ze ontstaan maar ze vallen ook altijd weer uit elkaar. Dat is natuurlijk balen.

Nu lijkt er wel iets geks aan de hand. Mensen proberen daar wel een soort doorbraak in te vinden. Als ik kijk naar het boek Genesis, en vooral Genesis hoofdstuk een tot en met drie, daar proberen ze dat volgens mij. Daar loopt iemand door de natuurlijke ruimte en dat is God. Dat lijkt het tegendeel van entropie. Bij het eind van hoofdstuk drie begint het natuurlijke systeem in elkaar te zakken: maar God gaat via de achterdeur eruit. Die verwijst kennelijk naar een hoger niveau. Aha. Het is wel een flinke barriere waar je doorheen moet.


Dat zijn natuurlijke systemen. Maar je hebt ook denksystemen. Maar die kunnen natuurlijk ook in elkaar zakken. In het geestelijk leven van de mens heb je dat misschien ook. Dan eindigt alles in “subjectiviteit”; iedereen heeft wel een mening ergens over en dat is “jouw mening”. Ook bij filosofen: Kant zegt dat de waarheid subjectief is, Schopenhauer zegt dat of iets bestaat subjectief is, Nietzsche zegt dat de moraal subjectief is.

Maar hier lijkt men ook te zoeken naar een soort doorbraak. Dat kan je zien in het Evangelie, het scherpst vind ik in Johannes hoofdstuk een tot en met drie. Daar komt Jezus en die probeert iets van objectieve waarheid te vinden. Die legt het uit aan Nicodemus, het komt niet helemaal over; maar dan zegt Jezus: loop naar de hel; met andere woorden donder maar op dan, dan ga ik zelf wel.

Een tweede analyse

Ik heb geprobeerd het op schema te zetten en volgens mij is het gelukt. Het schema staat hieronder. Het heeft vier hoeken.

Het vakje linksboven staat voor “Genesis”. Dat is de aanduiding voor een natuurlijk systeem. Het boek Genesis is een voorbeeld van een natuurlijk systeem en hoe het in een vrije val kan komen.

We weten van natuurlijke systemen dat de entropie hoog is; op hoogste niveau 100%. Dat heb ik er in rode cijfers bij gezet. Een natuurlijk systeem staat sowieso in de “rode cijfers”.

Maar er is ook een keerzijde: potentiele energie. Als je naar beneden springt, dan gaat die een barriere over, de 50/50% barriere (in Genesis drie symbolisch weergegeven door twee cherubsen die een poort bewaken) en daarna is potentiele energie/goodwill hoog! Aha!


Wat God is, is in de Bijbel al enigszins aangegeven; maar nog niet helemaal duidelijk. In de vorige teksten heb ik geprobeerd er voorbeelden van te geven. Ik heb aangegeven dat dingen in onze normale uiterlijke werkelijkheid, zoals stoelen en tafels, weerspiegeld worden in ons innerlijk bewustzijn. Dat is handig; het is handig om ons in de wereld te orienteren.

Maar we hebben ook ons innerlijk onderbewustzijn. Daarin zitten onze diepste verlangens of angsten. Die zitten onder de oppervlakte en kun je niet zien. Dat is onhandig; maar ze worden weerkaatst door het uiterlijk veld van potentiele energie. Dus als jij een zielig duifje ziet aan de kant van de weg, die is overreden, en denkt: ach gossie toch, hadden wij elkaar maar gekend, wat was dat leuk geweest. Een onzinnig verlangen: die duif is dood, en wat hadden jullie dan samen gedaan of zo, tafeltennis spelen?? Dat verlangen wordt echter weerkaatst door het veld van potentiele energie, die jou dan een vriend of vriendin kado doet. Niet omdat het een zinnige gedachte is, maar omdat je op dit tweede niveau geen entropie hebt en het systeem moet in evenwicht blijven.

Een derde analyse

Hetzelfde kan je doen aan de rechterkant van het schema. Daar gaat het om mensen, om precies te zijn, om menselijke denksystemen. Dus hier geen natuurlijke systemen maar denksystemen.

Ook hier kan je te maken krijgen met entropie. Het probleem is dan dat de waarheid vrij subjectief is, of anders gezegd het waarnemingsvermogen is laag; ik heb dat met blauwe cijfers vermeld. Maar je kan het omhoog krijgen.

Dat is in het Evangelie al enigszins aangegeven; met de formule “wedergeboren wordt je door water en Geest”. Dus een beetje meer spirit erin en het niveau wordt beter.

Maar die formule is nog niet helder. En hier krijg je dan ook een conflict; Jezus komt bij Nicodemus, die krijgt het niet helder, en Jezus knalt dan de deur in diens gezicht: loop naar de hel, of met andere woorden stik erin ik ben weg.



Hier kan je het echter ook nog wel verbeteren. Ik heb het wat verfijnd door te zeggen: water staat voor iets dat stroomt, dat is het verwerken van informatie. Procesverwerkingssnelheid. Geest staat voor perceptie, voor hoe open je bent in naar omgeving, waarnemingsvermogen.

Dus procesverwerkingssnelheid omhoog, dan ook waarnemingsvermogen omhoog. En dan zit je op level twee, dus tegeltje rechtsonder; naast goodwill. In het voorbeeld hierboven: je rijdt over de snelweg en je ziet dode dieren langs de snelweg. Je rijdt snel, maar kan nog wel observeren wat er nog meer is te zien, dan het gewone verkeer. Je hebt daar oog voor, en kan je ook emotioneel verhouden tot de dieren, ook al zijn het “maar” dieren en ook al zijn ze dood; het waarnemingsvermogen is dus vrij hoog. En dat levert goodwill op.

Een boerenrepubliek stichten

Hoe ga je dit nu in de praktijk toepassen. Nu, je moet een beetje vlot nadenken en niet te moeilijk vooral. En je moet goed waarnemen. Gisteren zag ik een opvallend voorbeeld, bij het stichten van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815.

Dat land was verdeeld in allemaal kleine provincies. Zie hieronder eerste voorbeeld. Met eigenlijk twee grote blokken: de Noordelijke Nederlanden en de Zuidelijke Nederlanden. Dit is een systeem dat gedoemd is om uit elkaar te vallen.

Wat als je nu grotere bouwblokken gebruikt, zie hieronder tweede voorbeeld. Ik doe de drie delen van Brabant aan elkaar, de twee delen van Vlaanderen, en zo ook nog een paar delen aan elkaar. Zo smeed je cohesie. Dat systeem is veel sterker. Minder provincies, biedt meer stevigheid! Dit land bestond misschien nu nog.


Al hadden ze misschien ook wat meer aanpassingen moeten doen. Zo las ik dat de hoofdstad per jaar wisselde van Den Haag en Brussel. Dat is een beetje raar, en dat bevestigt alleen maar verdeeldheid. De meerderheid van mensen woonde in het zuiden, Brussel was ook het grootst, dus maak van Brussel de hoofdstad klaar.

Verder las ik dat de koning Willem 1 een vervelende etter was. Hij bemoeide zich met alles. Dat mag natuurlijk niet als koning. Hij bemoeide zich welke taal mensen moesten spreken, en de Katholieke Kerk vond hij niets. Dat is allemaal gekibbel van het type oude vrouwtjes. Het christendom is gewoon christendom klaar. Dus geen gekibbel ook over “welke vorm van christendom”; je hebt gewoon de algemene katholieke kerk; de formule wedergeboren is door water en geest ga je ook niet over kibbelen, dat is gewoon procesverwerkingssnelheid is evenredig aan perceptie is evenredig aan goodwill, klaar is kees en ophouden met gekibbel.

Verdere uitvoering

Het idee is ook of je een boerenrepubliek kon behouden op basis van zo’n christendom moderne versie.

Die hadden misschien nu ook nog bestaan. Dat waren republieken als Transvaal en Oranje Vrijstaat. Hoe had het daar toegepast kunnen worden? Nu, die republieken waren relatief klein en omringd door Engels gebied. In die tijd dat ze werden aangevallen, werden ze wel moreel gesteund uit Nederland.

Maar was is dat nu voor pudding houding: morele steun. Je moet ze natuurlijk sterk actief steunen: omhoog met die procesverwerkingssnelheid, doe eens wat vlotter, doe eens een extra stap vooruit! Je had die onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden moeten maken. Dan zouden de Engelsen ze misschien niet aangevallen hebben. Misschien ook wel, maar misschien ook niet! Dus procesverwerkingssnelheid omhoog, en je Koninkrijk wordt groter.

Kan ook nu. Als je bijvoorbeeld anno 2024 zit met migratieproblemen. Dan kan je zeggen: schaf het asielbeleid af. Of: er zijn misschien meeste landen waar mensen alleen hiernaartoe komen “omdat het kan”; “als ze niet konden, zouden ze daar blijven leven”. Analyseer dat en verminder de nieuwkomers met 95%.

Dan ben je aan het anticiperen; je denkt sneller vooruit, en je perceptie wordt ook hoger want je ziet allemaal kansen om het beleid te verbeteren. Je doet het ook zonder mensen te kwetsen, dus goodwill loopt ook op







Previous
Previous

De betekenis van het licht

Next
Next

Geloftedag (2)